Intervju: FIREWATER (Tod A)


Tod A v New Jerseyu, foto: Janez Golič Po žalostnem koncu Cop Shoot Cop so krožile vse mogoče zgodbe o vzrokih razhoda. Gotovo je le, da je avtor večine besedil in glasbe Tod A začel z novo zasedbo in precej drugačno godbo. Kot vodja Firewater se je sedaj obrnil proti Vzhodu, vseeno pa sem ga ujel pred mikrofon v Ameriki 16.10.1998, pred nastopom Firewater v študentskem kampu v Princetonu, New Jersey.

Najprej razčistimo najbolj vročo zadevo. Natz in Phil sta objavila svojo zgodbo o razpadu CSC na internetu. Vem, da se ti ne strinjaš z …
Nisem bral, slišal sem le vse mogoče govorice. Zame je vse skupaj staroveška zgodovina. To je tako kot pri vsaki ločitvi. Če boš vprašal vsako stran posebej, boš dobil povsem drugačne odgovore, kakšni so bili vzroki. Mene osebno zanima sedanjost, ne preteklost. Natzu se verjetno v sedanjosti ne dogaja kaj posebnega, in je zato morda preveč obremenjen s preteklostjo.
Vseeno, kakšna je tvoja plat zgodbe, le na kratko? Skupaj ste že posneli 5.album.
Ja. Vendar mislim, da ni bil dober. Moja zanimanja so bila drugje, glasbeno sem takrat že šel v drugo smer, medtem ko ostali niso pokazali zanimanja za to. Zame je bil to glavni razlog, da sem odšel. So še druga, finančna vprašanja, ki so ostala nerešena, ampak v redu, lahko preživim. Sem srečnejši kot prej, CSC so postali kot redna služba, in glasba ni bila več v prvem planu. Sedaj sem mnogo srečnejši.
Verjamem, da je bilo težko začeti znova, takorekoč iz nič. CSC ste le imeli status, objavljali ste plošče za veliko založbo, Interscope, sedaj pa…
Pravzaprav je sedaj vse bolj odprto, povsem svobodno lahko delam nekaj povsem drugačnega. Medtem ko smo CSC delovali tako, da smo se sami potisnili v kot. Ni bilo prostora za spremembo. Ljudje so od nas pričakovali točno določeno glasbo. Če bi se spremenili, bi nas obtožili spremembe, če bi ostali na istem, bi nas obtožili ponavljanja itn. Zato sem začel raziskovat nov teritorij, novo vrsto glasbe; veselo glasbo, žalostno glasbo, ne le ene vrste zvoka. Počutim se dosti bolj svobodnega, glasba je spet… dobra.
Si morda uporabil katero od neobjavljenih pesmi za CSC tudi na ploščah Firewater?
Ne, ne še. Imam eno pesem, ki bi skoraj postala del repertoarja CSC, morda so jo ostali celo uporabili. Ja, objavili so nekaj pesmi, ki sem jih napisal jaz. Menda so objavili cel album…
Ja, presneli so tvoj vokal. Si slišal Red Ex?
Ne, me niti ne zanima. Mislim, da tiste pesmi niso ne vem kaj. V tistem času sem tako ali tako že zapustil skupino.
Si v stiku s katerim od nekdanjih članov?
Ne. Bila je slaba ločitev.
Prvi Firewater album si posnel ob pomoči gostujočih glasbenikov, ki so bili večinoma “zaposleni” drugje. Verjamem, da je bilo težko organizirati nastope v živo.
Zelo težko. Že za snemanje jih je bilo težko zbrati na istem mestu za, na primer, deset dni. Za koncerte se je vse skupaj zdelo nemogoče. To sem si zares zelo prizadeval, ampak, Jesus Lizard so bili stalno na turneji, prav tako Soul Coughing, ostali so bili vključeni v različne projekte, tako da sem moral sestaviti drugo skupino. Je prav tako dobra, čeprav v njej ne igrajo tako znani glasbeniki. Vsaj zaenkrat to še niso.
Rekel bi, da med prvim in drugim albumom v zvoku ni bistvene razlike.
Gre za isto vizijo. Obenem sam napišem vse pesmi in od tu izhaja ta podobnost. Omejen sem s številom idej, ki jih imam.
Je to sedaj stalna skupina?
Z eno spremembo, Hanh Rowe sedaj dela jungle glasbo, programira. To je njegov alter ego, osredotočil se je na to. Ne more si privoščiti, da bi bil na turneji, ne vem, devet mesecev na leto. Kar je razumljivo.
Kateri je glavni vpliv, ki je spremenil tvoj odnos do glasbe in povzročil to spremembo med CSC in Firewater?
Rad delam glasbo s pravimi instrumenti. Sempler je zame precej omejujoč. Z njim lahko delaš zanimive stvari, ampak na nek način kmalu postane zgolj opora, zaradi katere lahko igraš pesem vsak večer na isti način. Ne bi vključil semplerja samo zaradi tega dolgočasnega tehniškega razloga. Rad imam skupino, ki lahko igra akustično, in je lahko prav tako močna. Zato sem uporabil tradicionalna glasbila in odjebal tiste zvoke…
Ampak pred leti si napisal pesem Smash Retro?
Ne verjamem, da to pomeni biti nazadnjaški. Seveda je sedaj bolj tradicionalno, v smislu instrumentalizacije, pesmi so bolj melodične, ampak zame je to nova stvar. Ker sem se vedno boril proti temu, poskusil sem uničiti glasbo, ampak na koncu ni bilo več kaj uničiti, vse je bilo v koščkih. Morda jih sedaj sestavljam nazaj.
Si tudi 8 let starejši.
Ne vem, če ima to kaj opraviti s tem. Ampak, če ostajaš na istem, pomeni, da se staraš. Če se stalno spreminjaš, učiš, postajaš vedno nova oseba, vsak dan. Ostajaš živ. V nasprotnem te svet pokoplje. Jaz ostajam živ.
Na obeh ploščah Firewater sem opazil neke vrste anti-krščansko držo, na prvem albumu že z ovitkom, na drugem npr v pesmi I Still Love You, Judas.
I Still Love You, Judas je pravzaprav stavek, ki mi ga je izrekla neka ženska. Govori bolj o odvisnosti, katerikoli. O ljubezenskem razmerju, o drogah, torej ni direktno uperjeno proti krščanstvu. Ampak ja, rad brijem norca iz organizirane religije. Razumem jo kot malce butasto (silly).
Tudi v glasbi lahko slišimo te elemente židovske glasbe, klezmer…
Ja, rad imam klezmer. Je res versko navdahnjen, ampak je tudi odraz njihove kulture. Rad imam tudi Nusrata Fateha Alija Khana, ki je musliman. Mislim, da glasba včasih preraste svoje korenine. V tej cigansko-klezmer glasbi najdeš veselje in žalost naenkrat, so zelo žalostne melodije, ampak te dvignejo nad to in te nekako osvobodijo iz bede vsakdana. (premor) Recimo.
Drugi album nosi naslov The Ponzi Scheme. Lahko razložiš idejo naslova?
Posmehujem se skozi primerjavo med organizirano religijo in piramidno shemo. Saj poznaš piramidno shemo? Ljudje na vrhu obljubljajo visoke obresti na vložek ljudem na dnu. V bistvu novi vlagatelji dajejo ljudem na vrhu. Shemo je pogruntal Charles Ponzi v dvajsetih letih. Razmišljal sem, da ima veliko skupnega z načinom, kako je organizirano krščanstvo. Kakor ta prevara, da ti bo po smrti vse poplačano, saj je življenje itak le eno samo trpljenje. Podobnost je tudi s skupinami na neodvisni sceni, ki se borijo iz dneva v dan. Obljubljaš možakarju v studiu, da mu boš povrnil vse stroške, ko boš imel pogodbo z veliko založbo in tako dalje. Mi poskušamo, da ne bi nikogar oškodovali.
Oba albuma je izdala majhna newyorška založba JetSet, sedaj pa je drugi The Ponzi Scheme ponovno izšel za Universal tudi z rahlo spremenjenim zvokom. Kako to?
Je več razlogov. Zaradi finančnih težav smo si lahko privoščiti objavo le na majhni založbi, na voljo smo imeli malo časa in premalo denarja. Kasneje sem želel spremeniti nekaj stvari, za to novo izdajo na Universal. Nisem prepirčan, če sem dobil, kar sem želel. V osnovi so to iste pesmi. Ne vem, če so sedaj kaj boljše. Bo pa zato precej sprememb na tretjem albumu, bo res drugačen. Ja, prodali smo dušo hudiču. Za slavo. Za zemeljsko slavo.
Torej že imaš ideje za tretji album.
Pravzaprav imam idej za naslednja dva albuma. Ampak preden se konča ves cikel, najprej turneja, potem je potrebno rezervirati studio, tako da vse skupaj zaostaja. Vseeno, razmišljam o glasbi, ki bi bila osnovana na strojih, na res starih strojih. Kot muzik mekanik. V Kaliforniji sem videl parne orgle, ne vem, kako se jim reče v Evropi, so orgle, ki jih poganja para. Nimam denarja, da bi si kupil ene, ampak rad bi uporabil ta zvok.Uporabil bi tudi zgodnje sekvencerje, uporabil bi zvok valjev za papir, torej zelo primitivne zvoke in to bi bila osnova naslednje plošče. Seveda tudi veliko cirkuške glasbe, saj veš. Ampak še vedno bo zvenelo kot Firewater.
Ali morda veš, kaj počneta David Ouimet in Jim Thirlwell?
David je prosti član Firewater, sedaj riše knjigo ilustracij, tako da je zaposlen s tem, obenem ima otroka. Ja, redno se videvava. Nekaj tednov nazaj sem govoril z Jimom, dobro mu gre. Nekaj časa je miroval, da se je izognil smrti, imel je majhno težavo s pijačo, ki se je sprevrgla v precej resno težavo z zdravjem. Spoštujem ga. Dela tisto, kar mora biti narejeno. Pravzaprav mu sedaj pomagam na novih Steroid Maximus pesmih. Čeprav vzporedno dela na več projektih. Saj veš, kot običajno bo objavil devet novih plošč.
Veliko skupin zadnje čase dela remikse, oziroma dajo svoje originalne trakove drugim, da jih remiksajo. Bi dal npr Dropping Like Flies nekomu, da jo zremiksa? Bilo bi zanimivo slišati to pesem v remiksu Chemical Brothers.
Ja, to bi bilo zanimivo. Nisem v tem štosu, sem zadržan do tega, kako zvenijo ti remiksi. Ampak bi bilo zanimivo. Trenutno nimam nobenih takih načrtov. Ampak mogoče za naslednjo ploščo. Obenem je drago, plačati vse te ljudi. Sedaj, ko to počnejo že vsi, je prišlo do zasičenja. Raje bi dal pesmi pleh godbi, ali komornemu ansamblu, slabemu srednješolskemu orkestru. To bi bilo bolj zanimivo.
Imate v načtru objavo singla in snemanju video spota?
Posneli smo en video, zelo poceni, ki naj bi se vrtel tu, v Ameriki. Nismo najbolj zadovoljni z rezultatom, narejen je bil v enem dnevu z zelo malo denarja. Verjetno bomo snemali nov video za pesem Dropping Like Flies, ki je tudi singel, tako za Ameriko kot Evropo. Rad snemam video spote, ampak vedno so tu finančne zapreke. Na koncu se moram odločiti, ali bom snemal video ali šel na turnejo.
Imaš ob koncu še kaj za dodat?
Rad bi se še poslovil od mojega mrtvega benda. Ha, ha…
(Muska)

MP3 odlomek/excerpt (1'01", 419Kb)

Janez Golič