TIED AND TICKLED TRIO
a.r.c. DVD
(Morr, 2006)

Že z njihovim nazivom je nekaj narobe. V Tied And Tickled Trio je običajno še enkrat toliko članov, le na začetku, še preden bi karkoli zabeležili na ploščo, je bila zasedba skrčena na bas, boben in elektroniko. Zatem so se svobodno pridruževali glasbeniki, ki so se prav tako v matičnih zasedbah počutili na nek način utesnjene. Tied And Tickled Trio pa je bil ventil, tu se jim ni bilo treba ubadati z zunanjimi pričakovanji, svojo domišljijo so raztegnili izven okvirjev začrtanih z odmevnimi ploščami skupin Notwist in Lali Puna.
Pravzaprav so Tied And Tickled Trio »le« razpotegnili instrumentalne pasaže, kar so bili prej aranžerski utrinki, so sedaj samostoječe skladbe. In le kako naj bi ta instrumentalna nadgradnja prišla bolj do izraza, kot na koncertnem podiju? Konec koncev so že ploščo Electric Avenue Tapes posneli praktično v živo, resda v studiu, a brez nasnemavanja in naknadnih popravkov.
Koncertne avdio plošče počasi nadomeščajo glasbeni devedeji, medij, ki je kot izumljen za prikaz koncertnega doživetja. Konec koncev pridemo na koncert izvajalce tudi gledat, ne le poslušat. V koncertni različici, ki je aprila leta 2004 nastopila v munchenskem klubu Registrator in je sedaj obeležena na koncertnem devedeju, so Tied And Tickled Trio že trikratno razširjena zasedba, predvsem po zaslugi dodatne pihalne sekcije. Vendar je koncert tipa Tied and Tickled Trio za »gledalca« dokaj statičen, samo na vizualni ravni nezanimiv. Zatorej je bil skoraj potreben drugačen pristop, drugačna obdelava posnetega gradiva. In res, namesto »profesionalnega«, po vseh pravilih zmontiranega gradiva dobimo mešanico pogledov; od čistega bližnjega in oddaljenega plana, nazaj preko analogno popačenih posnetkov z VHS kaset do digitalnih posnetkov nizke ločljivosti narejenih kar s prenosnim telefonom iz občinstva. K sreči je zvočni del nedotaknjen, avtentičen prikaz njihovih dejanskih zmožnosti v živo.
Tied and Tickled Trio združujejo vsaj tri glasbena obdobja in pripadajoča žanrske usmeritve; cool jazz petdesetih, funky in dub sedemdesetih, elektronska prasketanja devetdesetih. Ne na način jazz-rockovskih fuzij, s solističnimi pobegi oziroma egotripanji, temveč z okusno, poslušljivo skupinsko igro, ki ji klubski prostor nadvse ustreza. Počasi, brez nenadnih preskokov peljejo godbo od dopadljive jazzovske teme a.r.c do skoraj tehnoidne plesnosti oziroma skupinskega transa vseh prisotnih. To jim uspe z dubovskimi postopki, s katerimi vežejo vse sestavine in uspe jim zaradi odprtosti, ki upošteva skupni cilj.
Razvajeni kot smo, bi bil le slabo uro trajajoč koncertni posnetek premalo. Tied And Tickled Trio so DVD zapolnili še z drugimi koncertnimi odlomki, z videospoti in intervjujem. In nenazadnje so priložili še CD s studijsko, do sedaj neobjavljeno verzijo skladbe a.r.c., da nam krajšajo čas tudi tam, kjer ni DVD predvajalnika.
(Muska, maj-junij 2006)

Janez Golič