SWANS
Sacrifice And Transcendence
Nick Soulsby
(Jaw Bone, 2018)

Nick Soulsby se je odločil za dokaj nenavaden pristop k pisanju knjižne biografije o Michaelu Giraju oz. predvsem o njegovi dejavnosti v skupini Swans. Še posebej, če je to šele prva in edina knjiga posvečena njegovemu življenju in delu. Namreč, biografija je sestavljena zgolj iz odgovorov številnih sogovornikov, zloženih v smiselnem, kronološkem vrstnem redu. Najprej lahko pomislimo, da je to za avtorja še najlažji pristop, saj vse izjave prepusti drugim, ne potrebuje veznega besedila. Za ne povsem poučene je spisal le krajši predgovor, povzetek za lažje spremljanje. Ampak za celovito zgodbo, in ta knjiga to zagotovo je, potrebuješ ogromno uporabne „snovi“, prave sogovornike, iz tega šele lahko sestaviš verodostojno biografijo. Nicku Soulsbyju je to absolutno uspelo. Zbral je intervjuje s kar 125 osebami, kakorkoli povezanih z Michaelom oz. Swans. Večinoma so to njegovi soborci v glasbenih zasedbah, manjka le zgodnja kitaristka Sue Hanel, ki je koncem 90-ih let izginila neznano kam, in bobnar Anton Fier, ki je že poslane odgovore kasneje umaknil. Iz ostalih izjav lahko sklepamo, da njegovo sodelovanju s Swans ni bilo ravno brez zapletov in sporov.
Kakor ne tudi večina drugih. Praktično skozi vse strani se vijejo nesoglasja, nehumane zahteve in razmere, prihodi in odhodi, krivec za te je bil večinoma kar junak cele zgodbe. S tem, da je največ zahteval od sebe, in zelo blizu tega tudi od drugih. Že vaje so bile naravnost ubijalske, večurne torture telesa in duha. Tudi na turnejah je Michael zahteval popolno predanost svoji viziji, nemalokrat so Swans imeli tudi po 8 ur samo za tonsko vajo, in zvečer še triurni koncert. Ta tempo ob minimalni finančni podpori je zdržal le malokdo, člani Swans so se v prvih 15 letih menjali kot za stavo. Zvesta je ostala le pevka in klaviaturistka Jarboe, vsaj do prve ukinitve Swansov leta 1997, kar je sovpadlo s prenehanjem njune intimne zveze.
Navkljub tem nečloveških razmeram in popolnemu prilagajanju viziji Michaela Giraja, le malokdo obžaluje svoje članstvo v Swans. Vsi po vrsti so ponosni, njihova vključenost je dobesedno s krvjo zapisana v zgodovino. Obenem pa so njihove izjave (izkušnje) boleče iskrene, razkrivajo žrtvovanje v imenu višjih ciljev, mnogokrat na robu živčnega zloma, telesne izčrpanosti in finančne ničle. Še edini poskus „razprodaje“ je spodletel, Michael je kasneje s ciničnim ponosom kazal ček z nakazilom 17 centov, njegov zaslužek ob prodaji albuma The Burning World, edinega objavljenega pri veliki založbi. Zato pa je bila to dokončna vzpodbuda, da gre na svoje.
Kot pri vsaki dobri biografiji dobi bralec en širši vpogled, kontekst, v katerem je deloval in še deluje Michael Gira. Od težavnega odraščanja, bivanja v za bivanje neprimernih prostorih, iskanje primernih sodelavcev, pogajanja z založbami in menedžerji, vedno in povsod na robu preživetja. Za ponovni zagon Swans v letu 2010 se je Michael odločil tudi iz finančnih razlogov, priznava, da tudi on živi v realnem svetu. Le da je nova glasba Swans natanko taka, kot si jo je zamislil on, pri tem ni odstopanja oziroma kompromisov. Ko je začutil, da je z novo zasedbo izpolnil vse cilje, je še enkrat potegnil črto pod poglavje, in sedaj prehaja v novo fazo delovanja. Knjige torej zaokrožuje izjemno plodno obdobje Michaela Giraja, ki se bo nadaljevalo, dokler bo še lahko stal na odru. Žrtvovanje in transcedenca do konca in naprej.

Janez Golič
(Rock Obrobje, oktober 2018)