LAIBACH
Divided States Of America DVD
(Mute/Dallas, 2006)

Laibach so vedno znali poskrbeti za pozornost. Najprej s provokacijami, ki to po njihovo niso bile, temveč so le vršili lastno poslanstvo, če pa se je sistem prepoznal v nastavljenem ogledalu, njegov problem. Ko so našli svoje mesto tudi v tujini in jih je domovina sprejela kot legitimne umetnike, so še vedno znali vzbujati pozornost s koncertnimi akcijami, konceptualnimi ploščami, sodelovanji, dokumentarnimi filmi in knjigami v angleškem jeziku in slovenskem prevodu.
Zdi se, da Laibach mnogo tega skrbno načrtuje že daleč vnaprej. Zadnja ameriška turneja je odlično sovpadla z ameriškimi predsedniškimi volitvami, ki so tamkajšnje volilce natanko razdelile na republikansko in demokratsko polovico. Ta razkol so Laibach krasno izkoristili za dokumentarni film v režiji Saša Podgorška, ki je Laibach spremljal na turneji in snemal pogovore z tistimi obiskovalci, ki so imeli mnenje. In ta film, že prikazan na slovenski nacionalni televiziji je sedaj zabeležen na devedeju (zakaj potemtakem na njem ni slovenskih podnapisov?), skupaj s posnetkom koncerta iz Pariza.
Tudi dokumentarni film je manipulacija. Laibach je tu doma, Podgoršek pa je le sledil tej ideji. Le kako naj gledalec ve, v kolikšni meri izbrane izjave obiskovalcev koncerta odražajo večinsko mnenje? Je deklarirani fašist le slučajni obiskovalec koncerta ali morebiti predstavlja dobršen del publike? In na drugi strani, ali so izjave tistih, ki so prepoznali Laibachovo taktiko, glas večine? Ali drugače, vzorec intervjujev je premajhen za sodbo, celovit prikaz, kako so bili Laibach sprejeti v času razdruževanja Amerike.
Vseeno, če so Laibach še danes težko razumljivi v domovini, kako naj jih šele vsaj ohlapno opredeli povprečni Američan, ki slabo ali sploh ne pozna razmer, v katerih je Laibach sploh lahko nastal. V tem smislu je vsaj nekaj izjav presenetljivo pronicljivih, natančno odprtih, zgledno razgledanih. In potem se vsaj za malenkost lahko spremeni naše mnenje o »zaplankanih« Američanih, mnenje, ki se je še utrdilo z nekaterimi »poznavalskimi« izjavami njihovega predsednika. Divided States Of America je tretji devede v seriji osmih podobno zasnovanih izdaj, ki hitro polnijo premore med izdajami rednih plošč in koncerti. Tudi na tem devedeju je poleg dokumentarca še koncertni zapis, sicer ne z ameriške turneje, ampak iz evropskega dela turneje, iz Pariza. Tu se že nakazuje problem, ki se zna z naslednjimi tovrstnimi izdajami še povečati. Namreč Laibach si v »živo« v veliki meri pomaga s predposnetimi matricami, kar pomeni, da je manevrski prostor za nadgradnjo dokaj omejen. Ali drugače, koncert je podoben koncertu, ali celo podoben večkrat videnemu filmu. Res so se nekateri glasbeniki skozi leta zamenjali, vsak doprinese nekaj svojega, ampak neka temeljna slika njihovega koncertnega početja se ne spreminja. Še posebej ne na TV ekranu, ki še zdaleč ne zmore prikazati dejanske koncertne izkušnje.
Laibach torej skrbno beleži lastno početje. Gradiva je v arhivih dovolj, tako dokumentarnega kot koncertnega. Predvsem bo dobrodošel morebitni koncertni video zapis s tekoče turneje z duom Silence, saj je plošča Volk glasbeno precej drugačna od večine prejšnjih. Pri nas jih v živo (zaenkrat) ni bilo usojeno videti, pa bi bil devede ena majhna tolažba.
(Rock Obrobje, december 2006)

Janez Golič