DoubleVision Present; CABARET VOLTAIRE
DVD
(Mute, 2004)

V popularni glasbi je bil slikovni del prezentacije vedno pomemben dejavnik promocije/predstavitve določenega izvajalca. Le da je v začetku osemdesetih let, s pojavom MTV in hkratnim nastankom »pravega« videospota kot takega, ta postal pomembnejši od same glasbe, oziroma je za globalno uspešnico skoraj moral stati »dober« videospot.
Namesto da bi »alternativa« vihala nos nad »komercialnimi« potezami sredinske in visoke produkcije, je del te raje izkoristil vse cenejše možnosti videoprodukcije in se po svoje vrgel v vizualizacijo zamisli. Trio Cabaret Voltaire, ena vodilnih sil t.i. industrijske glasbe, je takoj, ko je bilo to tehnično oziroma finančno dosegljivo, začel z video produkcijo. Ti izdelki se na globalni TV niso pojavljali, ne le zaradi tehničnih oziroma finančnih omejetev in posledično pod vsemi standardi slabe slike, predvsem niso ustrezali po vsebinski plati.
Če je bila predvsem zgodnja glasba Cabaret Voltaire polna potujitvenih učinkov, je vendarle televizija kot medij tista, ki najmočneje vpliva na gledalca/potrošnika in vsled tega, so si jo Cabaret Voltaire hitro podredili. Skupaj z vsemi mogočimi manipulativnimi postopki.
Double Vision Present; Cabaret Voltaire je eden prvih dolgometražnih video zapisov sploh, oziroma zbirka videospotov in drugim slikovnih gradiv, zlepljenih v DIY kolaž. Ne gre spregledati, da so Cabaret Voltaire že takrat, v zgodnjih osemdesetih posegli po tehnikah t.i. cut-upa, da so lepili »avtorska« dela z dokumentarnimi posnetki oziroma vsem, kar se je ujemalo v določen koncept. Tako se med »izvajanjem« samih Cabaret Voltaire prepletajo prizori iz pornografskih filmov, tribalni obredi, soc-realistični zbori, naravne nesreče, vse preparirano s preprostimi video tehnikami (grobo zrnatost slike, motnje v obliki vodoravnih črt, krajše prekinitve, menjava barv…). Njihova estetika je bila jasna – razkrijmo vse principe, s katerimi množični mediji manipulirajo s potrošnikom. Udarili so nazaj z istim orožjem, z istimi sredstvi, postopke postavili v drug kontekst.
Po dobrih dvajsetih letih je videozapis našel mesto na nosilcu DVD, torej takem, ki ponuja visoko kvaliteto slike in zvoka. No, Cabaret Voltaire so se odločili, da original ohranijo neokrnjen, z vsemi motnjami v sliki in zvoku (slišen je precejšen šum, npr). Končno so bile prav te pomanjkljivosti del njihovega sporočila: poglavitna je ideja, šele potem izvedba, vse potencirano do skrajnih meja.
Ta njihova zgodnja video dela so pomembno vplivala na naše Laibach in Borghesijo, in naprej… Marsikateri postopki so sedaj vidni na globalni MTV, najsi bo v obliki spotov ali v veznih »efektih«. Postali so del stilizacije, globalni prostor jih je vsrkal, in naredil povsem neškodljive. Vse kar ostane je dokument časa in prostora, in kot tak MORA ostati neokrnjen.
(Rock Obrobje, december 2004)

Janez Golič